Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10071/5510
Author(s): | Cordeiro, Ricardo Alexandre Forte |
Advisor: | Vaz, Maria João |
Date: | 2012 |
Title: | Filantropia: As cozinhas económicas de Lisboa (1893-1911) |
Reference: | Cordeiro, R. A. F. (2012). Filantropia: As cozinhas económicas de Lisboa (1893-1911) [Dissertação de mestrado, Iscte - Instituto Universitário de Lisboa]. Repositório Iscte. http://hdl.handle.net/10071/5510 |
Keywords: | Filantropia Alimentação -- Food Operário -- Worker Lisboa Philanthropy Lisbon |
Abstract: | Nos finais do século XIX a assistência em Lisboa estendia-se por vários campos, desde a
educação à saúde, passando pelo trabalho e alimentação, entre outros, providenciando em
escalas diferentes o bem-estar quotidiano da população. As acções particulares extravasavam
a acção do próprio Estado. A rede, ou as redes de assistência presentes em toda a cidade eram
caracterizadas por uma geral desarticulação.
No que concerne à assistência alimentar destaca-se o aparecimento da Sociedade
Protectora das Cozinhas Económicas de Lisboa, cujo objectivo era promover a instalação de
estabelecimentos próprios para fornecer uma alimentação saudável e abundante, para as
classes operárias e menos abastadas, por preços acessíveis. Este projecto valorizou o plano, a
organização e o sistema. Ao contrário da generalidade dos organismos assistenciais, as
cozinhas económicas de Lisboa não pretendiam dar enquanto acto de caridade, mas sim
vender e servir refeições enquanto acto moralizador das classes operárias, seguindo padrões
de qualidade e higiene.
Procedendo-se a uma análise das cozinhas económicas procura-se observar o impacto
social da instituição entre a população de Lisboa. By the end of the nineteenth century the social care in Lisbon was extended for several fields, from education, health, work and food, among others, providing people's well-being in different scales. The individual actions exceeded the action of the State itself. The assistance networks present in the city were characterized by a general disarticulation. As it regards the food assistance the Sociedade Protectora das Cozinhas Económicas de Lisboa stands out. Its aim was to promote the installation of suitable establishments to provide a healthy and abundant food for less affluent and working classes, for affordable prices. This project appreciated the plan, the organization and the system. Unlike the majority of charitable establishments, the cozinhas económicas de Lisboa did not wanted to give as an act of charity, but rather to sell and serve meals while moralizing act for the workers classes, according to quality and hygiene standards. After proceeding to an analysis of the cozinhas económicas seeks to observe the social impact of institution among the Lisbon population. |
Department: | Departamento de História |
Degree: | Mestrado em História Moderna e Contemporânea |
Access type: | Open Access |
Appears in Collections: | T&D-DM - Dissertações de mestrado |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
master_ricardo_forte_cordeiro.pdf | 2,43 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.