Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10071/27142
Author(s): | Costa, Diogo Gomes Torres Lourenço |
Advisor: | Bento, Paulo |
Date: | 14-Dec-2022 |
Title: | Pingo Doce zero waste shop |
Reference: | Costa, D. G. T. L. (2022). Pingo Doce zero waste shop [Dissertação de mestrado, Iscte - Instituto Universitário de Lisboa]. Repositório Iscte. http://hdl.handle.net/10071/27142 |
Keywords: | Plano de negócio -- Business plan Zero waste Zero waste shop Food retail sector Loja zero waste Setor de retalho alimentar |
Abstract: | The idea presented in this business plan intends to address a gap in the food and distribution market. After a preliminary market analysis, it was discovered that there is no zero waste option offered in Portugal as a supermarket concept.
Zero Waste is a growing concept, a lifestyle even, that is becoming increasingly popular. Several stores have been opening around the world with the main purpose of decreasing food and plastic waste in the groceries buying process. However, in Portugal, there are no big store brands applying it as its focus point.
The project consists in the development of a pilot store utilising Pingo Doce’s brand, becoming the first big store brand offering a complete zero waste supermarket. To complete this task, a business model was developed as well as its implementation strategy. A financial plan was also created, where three scenarios were evaluated with the objective of comparing possible levels of success.
In the end, the project developed proved its economic viability, indicating that it would be a project worthy of investment. A ideia apresentada neste plano de negócios pretende suprimir uma lacuna no mercado de distribuição alimentar. Após uma análise de mercado preliminar, descobriu-se que não existe uma opção onde o conceito Zero Waste seja oferecido num formato de supermercado, em Portugal. Zero Waste é um conceito em crescimento, um estilo de vida, que se está a tornar cada vez mais popular. Diversas lojas por todo o mundo têm-se desenvolvido com o principal objetivo de diminuir o desperdício alimentar e de plásticos no processo de compra de bens essenciais. No entanto, em Portugal, não existem grandes marcas que o apliquem como principal foco. O projeto consiste no desenvolvimento de uma loja-piloto com a marca Pingo Doce, tornando-se, assim, na primeira grande marca com um supermercado a aplicar o conceito. Para cumprir esta tarefa, foi desenvolvido um modelo de negócio, bem como a sua estratégia de implementação. Foi, também, elaborado um plano financeiro onde foram avaliados três cenários com o objetivo de comparar possíveis níveis de sucesso. No final, o projeto desenvolvido comprovou a sua viabilidade económica, indicando que se trataria de um projeto digno de investimento. |
Department: | Departamento de Finanças |
Degree: | Mestrado em Gestão |
Peerreviewed: | yes |
Access type: | Open Access |
Appears in Collections: | T&D-DM - Dissertações de mestrado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
master_diogo_lourenco_costa.pdf | 1,11 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.