Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10071/7639
Author(s): Lehtinen, Tiia Annika
Advisor: Ramalho, Nelson
Date: 2013
Title: Quality of working life and engagement in an evolving hospitality subsector: The case of hostels
Reference: Lehtinen, T. A. (2013).Quality of working life and engagement in an evolving hospitality subsector: The case of hostels [Dissertação de mestrado, Iscte - Instituto Universitário de Lisboa]. Repositório do Iscte. http://hdl.handle.net/10071/7639
Keywords: Hostels
Hospitality industry
Quality of working life
Backpackers
Hotelaria
Qualidade da vida no trabalho
Abstract: Hostels’ competitiveness relies strongly on the unique genuineness in service and thus counts on employees that are actively creating a social and welcoming environment, while at the same time caring about the company. However, the trend of hostels becoming more upscale might compromise the genuineness in service as the employees face pressure to become more normative. Retaining employees that care about the company (e.g. positive voice behavior) implies engaging them and also providing high quality of working life, particularly with a room to be creative. Taking these variables as central in dealing with the current trends in the hostel industry, we tested a model with a sample of 98 employees from Lisbon hostels, in which engagement mediates the relation between quality of working life and voice behavior. Findings support the hypothesized model showing that one of the work engagement dimensions (dedication) fully mediates the relation between quality of working life (creativity) and voice.
A competitividade dos hosteis assenta fortemente na genuinidade do serviço e em contar com colaboradores que criam ativamente um ambiente acolhedor e social ao mesmo tempo que se preocupam com a empresa. Contudo, a tendência observada de oferecer serviços superiores e mais sofisticados pressionam o comportamento dos colaboradores para se tornarem mais normativos, o que pode comprometer a genuinidade que os caracteriza. Reter colaboradores que se preocupam com a empresa (e.g. com comportamento de voz positiva) implica envolvê-los no trabalho, e prover uma elevada qualidade de vida no trabalho, especialmente um espaço para serem criativos. Tomando estas variáveis como centrais para lidar com as tendências atuais nos hosteis, testámos um modelo, com uma amostra de 98 colaboradores de hosteis em Lisboa, no qual o envolvimento no trabalho medeia a relação entre a qualidade de vida no trabalho e o comportamento de voz. Os resultados corroboram o modelo hipotetizado mostrando que uma das dimensões do envolvimento (dedicação) medeia totalmente a relação entre a qualidade de vida no trabalho (criatividade) e o comportamento de voz.
Degree: Mestrado em Gestão de Hotelaria e Turismo
Access type: Open Access
Appears in Collections:T&D-DM - Dissertações de mestrado

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