Please use this identifier to cite or link to this item:
                
    
    http://hdl.handle.net/10071/4688| Author(s): | Mourinha, Ricardo Nuno da Silva | 
| Advisor: | Rodrigues, Miguel | 
| Date: | 2011 | 
| Title: | Plano de negócio: In Vino: Restaurant & wine bar | 
| Reference: | Mourinha, R. N. da S. (2011). Plano de negócio: In Vino: Restaurant & wine bar [Dissertação de mestrado, Iscte - Instituto Universitário de Lisboa]. Repositório Iscte. http://hdl.handle.net/10071/4688 | 
| Keywords: | Gastronomia Vinho -- Wine Indústria da restauração -- catering industry Regiões vitivinícolas Turismo -- Tourism Cuisine Wine regions | 
| Abstract: | Este trabalho insere-se no contexto do mestrado em Gestão Empresarial com vista à sua 
conclusão e, simultaneamente, ao desejo, por parte do autor,  de concretização de um
projecto inovador na área da restauração.
O objectivo  deste plano  passa pela elaboração de um plano de negócio  estruturado e 
apoiado em premissas de alguma inovação na área da restauração e que  em última 
instância permita a criação de valor para o investidor, para o cliente e também para a 
sociedade, através do contributo que se pretende que a empresa tenha na divulgação da 
gastronomia e bons vinhos portugueses. Para tal foi seguida uma metodologia que nos 
permitisse identificar tendências e possíveis vantagens competitivas. Deste modo, foi 
efectuada numa primeira fase uma análise contextual à envolvente onde a empresa 
proposta se insere e em seguida foram analisados o sector e subsector onde esta  se 
inclui. Numa fase posterior realizou-se uma análise interna e uma análise competitiva, 
através do cruzamento de pontos fortes e fracos com fraquezas e oportunidades. Em 
seguida partimos para as definições de estratégias de desenvolvimento e de políticas e 
requisitos de implementação. No final, analisados pontos, aferiu-se a viabilidade do 
projecto através da avaliação financeira. This piece of work inserts itself in the context of the master’s degree in Business Management regarding its conclusion and, simultaneously, in the personal desire of the author to materialize an innovative project about the restaurant business. The objective behind this plan regards the development of a structured business plan supported by hints of innovation regarding the restaurant business which ultimately allows effective value creation for the investor, the customer and also to society, through the contribution that is intended for the company to have in the dissemination of the Portuguese cuisine and its fine wines. In order to achieve this goal, a methodology was carried out so that trends and competitive advantages could be identified. Thus, it was initially carried out a contextual analysis of the company’s surroundings and then analyzed the sector and subsector to which the company belongs to. At a later stage it was held an internal review and a competitive analysis, through the intersection of strengths and weaknesses with opportunities and threats. After that an approach was made towards the development strategies and towards the implementation policies and requirements. In the end, after the analysis of all the previous points, it was assessed the viability of the project through a financial evaluation. | 
| Degree: | Mestrado em Gestão | 
| Access type: | Open Access | 
| Appears in Collections: | T&D-DM - Dissertações de mestrado | 
Files in This Item:
| File | Size | Format | |
|---|---|---|---|
| master_ricardo_silva_mourinha.pdf | 1,14 MB | Adobe PDF | View/Open | 
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
 
          











