Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10071/31787
Author(s): Botchwey, Gabriel
Date: 2021
Title: School selection and local food production in Ghana’s School Feeding Programme
Journal title: Cadernos de Estudos Africanos
Number: 41
Pages: 63-90
Reference: Botchwey, G. (2021). School selection and local food Production in Ghana’s School Feeding Programme. Cadernos de Estudos Africanos, (41), 63-90. https://doi.org/10.4000/cea.6273
ISSN: 1645-3794
DOI (Digital Object Identifier): https://doi.org/10.4000/cea.6273
Keywords: Seleção manipulada
Manipulated selection
Atores locais
Local actors
Produção alimentar -- Food production
Segurança alimentar - Food security
Matrículas de transferência
Transfer enrolments
Ameaça ambiental
Environmental threat
Abstract: Os programas de alimentação escolar têm sido elogiados por melhorarem a matrícula escolar e o desenvolvimento físico das crianças nas comunidades mais pobres, mas a discussão sobre os critérios de seleção das escolas e as ligações com a produção local de alimentos tem sido mínima. Este artigo analisa a seleção de escolas e a produção local de alimentos no âmbito do programa de alimentação do Gana. Os resultados mostram que a seleção de escolas tem sido muito problemática, motivada em grande parte pelo favoritismo político e o ganho financeiro, e não pelos critérios estabelecidos de pobreza e reduzido número de matrículas. Os agricultores locais foram registados em alguns distritos para abastecer de alimentos aos fornecedores, ajudando assim a melhorar a produção local de alimentos. O artigo defende que os programas de alimentação devem ser desenhados para garantir que alcançam aqueles que realmente precisam e para envolver os atores locais de forma a promover benefícios mútuos.
School feeding programmes have been touted to improve school enrolment and physical development of children in poorer communities, but discussions on school selection criteria and linkages to local food production have been very minimal. This article discusses school selection and local food production under Ghana’s feeding programme. Findings show that school selection has been very problematic, motivated largely by political patronage and financial gain, and not by the stated criteria of poverty and low enrolment. Local farmers have been registered in some districts to supply food to caterers, thereby helping to improve local food production. The article argues that feeding programmes ought to be designed to ensure that it reaches those who actually need it and to involve local actors in ways that promote mutual benefits.
Peerreviewed: yes
Access type: Open Access
Appears in Collections:CEI-RI - Artigos em revista científica internacional com arbitragem científica

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