Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10071/27548
Author(s): | Morais, Cynthia da Cruz |
Advisor: | Cavalinhos, Sílvia |
Date: | 21-Nov-2022 |
Title: | Business plan for Eco'Market, a food outlet in Poland |
Reference: | Morais, C. da C. (2022). Business plan for Eco'Market, a food outlet in Poland [Dissertação de mestrado, Iscte - Instituto Universitário de Lisboa]. Repositório Iscte. http://hdl.handle.net/10071/27548 |
Keywords: | Discount Outlet Business plan Alimentação -- Food Desconto Venda a retalho -- Retail sale Plano de negócios |
Abstract: | This thesis proposes to evaluate the viability of creating Eco'Market, a food outlet located in Warsaw, Poland, that offers products up to 60% below the retail prices of traditional grocery stores, by transforming the "constraint" of managing unsold food into an opportunity for social, environmental and economic impact. The challenge was to develop a business plan that would address the problem of waste management in Poland, currently the fifth most wasteful country in Europe, with nearly 9 million tons of food thrown away each year while 17.6% of the population is below the poverty line. The added value is therefore to offer buyers access to high quality products at unbeatable prices. To do so, the underlying methodology of the project included the development of a theoretical background with a literature review, analysis of the market situation, assessment of competitors, identification of organizational strategies and a financial evaluation. Finally, the results showed that Warsaw was a favourable location for a discount retail business, and that the highest form of revenue would come from the limited supply of dominated products, low prices obtained through bulk purchases, and low advertising. It was determined that setting up a food retail business required PLN 2,174,721 (€505,749.07), which includes start-up costs and a summary of expenses over one year. In addition, if the average basket is 47 PLN (10,94 €), the company could start making profits after 123 days. Esta tese propõe avaliar a viabilidade da criação de Eco'Market, uma mercearia de desconto em Varsóvia, Polónia, oferecendo produtos até 60% abaixo dos preços de retalho, transformando o "constrangimento" da gestão de alimentos não vendidos numa oportunidade de impacto social, ambiental e económico. O desafio era desenvolver um plano de negócios para resolver o problema da gestão de resíduos na Polónia, actualmente o quinto país mais esbanjador da Europa, com quase 9 milhões de toneladas de alimentos deitados fora todos os anos, enquanto 17,6% da população está abaixo do limiar da pobreza. O valor acrescentado é oferecer aos compradores o acesso a produtos de alta qualidade a preços imbatíveis. Para o conseguir, a metodologia inclui o desenvolvimento de uma base teórica com uma revisão bibliográfica, uma análise da situação do mercado, uma avaliação dos concorrentes, uma identificação das estratégias organizacionais e uma avaliação financeira. Finalmente, os resultados são favoráveis ao estabelecimento deste negócio, e que a forma mais elevada de receita viria de uma oferta limitada de produtos, preços baixos obtidos através de compras a granel, e baixa publicidade. Foi determinado que o estabelecimento da empresa exigia 2 174 721 PLN (505 749,07 euros), o que inclui custos de arranque e um resumo das despesas durante um ano. Além disso, se o cesto médio for de 47 PLN (10,94 euros), a empresa poderia começar a ter lucros após 123 dias. |
Department: | Departamento de Marketing, Operações e Gestão Geral |
Degree: | Mestrado em Marketing |
Peerreviewed: | yes |
Access type: | Open Access |
Appears in Collections: | T&D-DM - Dissertações de mestrado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
master_cythia_cruz_morais.pdf | 1,16 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.