Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10071/17772
Author(s): Monteiro, Marta Sofia Neto
Advisor: Pernas, Gonçalo José Torres
Date: 29-Nov-2018
Title: The causes of unsuccess of entrepreneurial practices from technological start-ups
Reference: Monteiro, M. S. N. (2018). The causes of unsuccess of entrepreneurial practices from technological start-ups [Dissertação de mestrado, Iscte - Instituto Universitário de Lisboa]. Repositório do Iscte. http://hdl.handle.net/10071/17772
Keywords: Technology
Start-ups
Management
Gestão de empresas
Empreendedorismo
Tecnologia
Estratégias de sucesso
Vantagem competitiva
Abstract: The purpose of this research is to study the main features of successful technological start-ups, to validate if the theory that is shown in this paper applies to reality, defining some guidelines that allow entrepreneurs to better understand what variables contribute to achieve success or failure. The scope of this research is focused on two very trending areas nowadays: entrepreneurship and technology. Both contribute a great deal to the country’s evolution in which they are operating and it’s respective competitive advantage, they also help developing the economy, job creation and to increase knowledge and skills of their workforce. The methodology consisted on a survey performed to a group of technological entrepreneurs, distinguishing the successful experiences from the unsuccessful ones. This approach allows one to identify some important correlations on both cases. The main conclusions that came from the survey were that successful entrepreneurs have bigger experience, with good management skills and market sensitivity. On the other hand, the unsuccessful entrepreneurs that were studied seemed to lack proactivity and overall accurate planning, with their biggest constraint being the time-to-market. In the end, this study is intended to help technological entrepreneurs to understand some of the requirements needed to start/adapt their business in the best way to achieve the success of their venture.
O objetivo deste estudo é analizar as principais características de start-ups tecnológicas bem sucedidas, permitindo validar se a teoria que nesta dissertação é levantada se aplica à realidade, definindo, desta forma, algumas linhas de orientação que permitam ao empreendedor perceber que variáveis contribuem para que atinja o sucesso ou o fracasso. O âmbito da presente dissertação evoca duas temáticas muito em voga nos dias de hoje: empreendedorismo e tecnologia. Ambas contribuem visivelmente para a evolução do país em que se enquadram e respetiva vantagem competitiva, auxiliando no desenvolvimento da economia, criação de emprego, aumento do conhecimento e competências. A metodologia utilizada consistiu num inquérito realizado a um grupo de empreendedores do setor tecnológico, distinguindo os casos de sucesso dos de insucesso. Esta abordagem permitiu identificar algumas correlações que parecem importantes em ambos os casos. As principais conclusões que advieram desta dissertação identificam que os empreendedores de sucesso têm maior experiência, bons conhecimentos de gestão e conhecimento do mercado no qual entram. Por outro lado, os empreendedores entrevistados que não foram bem sucedidos aparentam falta de proatividade e de planeamento detalhado nos seus negócios, sendo que a maior dificuldade para este grupo está relacionada com o tempo que demora a entrar no mercado desejado. Este estudo pretende ajudar os empreendedores do setor tecnológico a compreender alguns dos requisitos necessários para começar/adaptar o seu negócio à melhor forma de atingir o sucesso do mesmo.
Degree: Mestrado em Gestão de Empresas
Peerreviewed: yes
Access type: Open Access
Appears in Collections:T&D-DM - Dissertações de mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
master_marta_neto_monteiro.pdf1,7 MBAdobe PDFView/Open


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis Logotipo do Orcid 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.