Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10071/17260
Author(s): | Macedo, Maria Carlota Carvalho da Costa de Sousa de |
Advisor: | Simões, Ana Maria |
Date: | 18-Jul-2018 |
Title: | Conception of a Balanced Scorecard for Nuvifruits: case study |
Reference: | Macedo, M. C. C. da C. de S. de (2018). Conception of a Balanced Scorecard for Nuvifruits: case study [Dissertação de mestrado, Iscte - Instituto Universitário de Lisboa]. Repositório do Iscte. http://hdl.handle.net/10071/17260 |
Keywords: | Balanced Scorecard Performance Avaliação do desempenho Avaliação de empresas Ferramentas estratégicas Estudo de casos Trabalho de projeto Performance management systems Strategic map Nonfinancial measures |
Abstract: | Atualmente, considerando o cenário económico e o nível de competitividade das empresas, é
exigido às empresas a otimização dos processos que fornecem apoio à tomada de decisão.
Assim, a importância de melhorar os sistemas controlo de gestão nas empresas torna-se cada
vez mais indispensável.
Os sistemas de avaliação de performance são ferramentas que melhoram os sistemas de controlo
de gestão, e tornam-se exemplos possíveis de aplicação em empresas com fins comerciais.
Apesar de existirem diversas críticas em relação ao Balanced Scorecard, este destaca-se pela
sua adaptabilidade, agilidade e fácil compreensão.
Neste sentido, o presente projeto pretende desenvolver uma proposta de conceção de um BSC
para a Nuvifruits, uma empresa que atua na área da alimentação.
No desenvolvimento do processo da conceção do BSC, o primeiro passo é realizar uma revisão
de literatura sobre aspetos que direta e indiretamente estão relacionados com o BSC. De
seguida, é realizada uma análise interna e externa à Nuvifruits. Desta forma, torna-se possível
definir os diversos elementos necessários para a conceção do BSC. Por último, é então
apresentada a proposta do BSC para a Nuvifruits.
O presente projeto tem como principal contributo fornecer à Nuvifruits uma ferramenta de
gestão, o BSC, capaz de ajudar os gestores no processo de decisão e na avaliação da
performance das atividades da empresa. These days, regarding the economic scenario and level of competitiveness of firms, it´s required that they optimize their processes that supply the support on decision making. Therefore, this need of improvement of management control systems is fundamental. Performance management systems are tools that improve the management control systems and make them good examples to apply in commercial firms. Even though exists some criticism related to the Balanced Scorecard, it´s well known for its adaptability, agility and easy comprehension. This said, the main goal of this project is to develop a proposition about a conception of a BSC for Nuvifruits, a firm in the food sector. While developing the conception of the BSC, the first step is to execute a literature review about aspects that are directly and indirectly related with the BSC. After this, an intern and extern analyses is conducted to Nuvifruits. Therefore, it’s possible to define strategic goals and their respective performance indicators. In this way, it becomes possible to define the various elements necessary for the design of the BSC. Finally, the proposal of the BSC for Nuvifruits is then presented. The main contribution of this project is to provide Nuvifruits with a management tool, the BSC, capable of assisting managers in the decision-making process and in evaluating the performance of the company's activities. |
Degree: | Mestrado em Gestão |
Peerreviewed: | yes |
Access type: | Open Access |
Appears in Collections: | T&D-DM - Dissertações de mestrado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
master_maria_sousa_macedo.pdf | 1,94 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.