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http://hdl.handle.net/10071/15634
Autoria: | Brandis, Ida Schou |
Orientação: | Proença, Vânia Andreia Malheiro Csatro, Fernanda Paula Martins e |
Data: | 19-Dez-2017 |
Título próprio: | Ecological intensification for managing biodiversity in agricultural systems: a systematic review |
Referência bibliográfica: | Brandis, I. S. (2017). Ecological intensification for managing biodiversity in agricultural systems: a systematic review [Dissertação de mestrado, Iscte - Instituto Universitário de Lisboa]. Repositório do Iscte. http://hdl.handle.net/10071/15634 |
Palavras-chave: | Ecological intensification Ecosystem services Biodiversity Agri-environmental schemes Organic farming Integrated farm management Agricultura biológica Sustentabilidade ambiental Biodiversidade Gestão de recursos naturais |
Resumo: | The intensive farming has been linked to biodiversity loss. However, food production is
required to increase to meet the growing demand of the world population. For long-time
security, ecological intensification, based on the intensive and smart use of ecosystem
services is proposed as a solution. This systematic review investigated the inclusion of
ecological intensification in research studies, the motivation (mitigation of impacts on
biodiversity or production concerns) behind its adoption by different agricultural
interventions (organic farming, integrating farm management or agri-environmental schemes)
and identified the associated ecosystem services. A total of 258 articles were included in the
final list for review. Most studies were motivated by the mitigation of agricultural impacts on
biodiversity, organic and integrated farm management were the most represented, and most
studies focused on regulating ecosystem services. No association between motivation and
agricultural intervention was found. Examples of ecological intensification were identified in
65 studies (25%); among these, the ones only motivated by biodiversity conservation
restricted their analysis to regulating services, while the studies motivated by both production
and biodiversity conservation also addressed other types of ecosystem services, namely
provisioning services. Moreover, studies assessing agri-environmental schemes often did not
include ecological intensification, these studies were mainly motivated by the mitigation of
agriculture impacts, in particular, on biodiversity values related to cultural services. Overall,
review findings suggest that studies focusing both on biodiversity and agriculture tend to be
more motivated by the mitigation of impacts of agriculture, and address less the contribution
of biodiversity to agricultural production. This suggests a window of opportunity for
agricultural management to strengthen the synergies between biodiversity and production. A agricultura intensiva tem causado perda de biodiversidade. No entanto, é necessário aumentar a produção de alimentos para responder ao aumento da população. A intensificação ecológica apresenta-se como uma solução para conciliar segurança alimentar e proteção da biodiversidade. Este estudo analisou a inclusão de práticas de intensificação ecológica em 258 artigos científicos, a motivação (conservação/mitigação de impactos na biodiversidade ou melhoria da produção) para o uso dessas práticas por diferentes tipos de intervenção agrícola (agricultura biológica e integrada, medidas agroambientais) e identificou os serviços de ecossistema associados. A conservação/mitigação de impactos, a agricultura biológica e integrada, e os serviços de regulação foram, respetivamente, a motivação, intervenções e serviços de ecossistema mais frequentes. Não foi encontrada uma associação entre motivação dominante e tipo de intervenção. Foram identificadas práticas de intensificação ecológica em 65 estudos; entre estes, os estudos motivados por conservação/mitigação focaram essencialmente serviços de regulação, enquanto estudos motivados tanto pela produção como pela conservação da biodiversidade também abordaram outros serviços, nomeadamente provisão de alimento. Não foram detetadas práticas de intensificação ecológica na maioria dos estudos sobre medidas agroambientais, estes estudos têm a conservação/mitigação de impactos como a principal motivação. Os resultados desta revisão sugerem que os estudos sobre biodiversidade e agricultura tendem a ser mais motivados pela conservação ou mitigação de impactos da agricultura na biodiversidade, do que pelos contributos da biodiversidade para a produção agrícola. Tal sugere a existência de uma janela de oportunidade para fortalecer a sinergia entre biodiversidade e produção no âmbito das políticas para a agricultura. |
Designação do grau: | Mestrado em Estudos do Ambiente e da Sustentabilidade |
Arbitragem científica: | yes |
Acesso: | Acesso Aberto |
Aparece nas coleções: | T&D-DM - Dissertações de mestrado |
Ficheiros deste registo:
Ficheiro | Descrição | Tamanho | Formato | |
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master_ida_schou_brandis.pdf | 9,7 MB | Adobe PDF | Ver/Abrir |
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