Skip navigation
Logo
User training | Reference and search service

Library catalog

Retrievo
EDS
b-on
More
resources
Content aggregators
Please use this identifier to cite or link to this item:

acessibilidade

http://hdl.handle.net/10071/3368
acessibilidade
Title: Avaliação de projecto de investimento
Authors: Ribeiro, Neuza Sofia Costa
Orientador: Inácio, Pedro Leite
Keywords: Segurança/Qualidade Alimentar
VAL
TIR
Projecto de Expansão
Safety / Food Quality
NPV
IRR
Expansion Project
Issue Date: 9-Mar-2012
Citation: RIBEIRO, Neuza Sofia Costa - Avaliação de projecto de investimento [Em linha]. Lisboa: ISCTE, 2010. Dissertação de mestrado. [Consult. Dia Mês Ano] Disponível em www:<http://hdl.handle.net/10071/3368>.
Abstract: A análise do presente projecto de investimento visa determinar se a empresa deve ou não implementá-lo. O Fumeiro da Beira é uma empresa que, embora familiar e de pequena dimensão, tem estado sempre atenta ao mercado e tem verificado as alterações profundas que a sociedade sofreu nos últimos anos. A principal mudança é a falta de tempo para cozinhar, que leva o consumidor a preferir produtos de preparação rápida, com doses de dimensão adequada e de conservação mais longa. Além disso, preocupa-se cada vez mais com a qualidade/segurança dos alimentos que consome. No sentido de dar resposta aos novos desafios da sociedade, a empresa pretende com este projecto construir um entreposto de produtos alimentares em que terá integrado: uma sala de desmancha de carnes, um túnel de congelação e uma sala de embalagem. O objectivo desta análise centra-se no estudo da viabilidade deste projecto de expansão, tendo-se usado como principais indicadores o Valor Actual Líquido (VAL), a Taxa Interna de Rendibilidade (TIR) e o período de recuperação (Payback) dos Cash Flows incrementais a preços correntes. A principal conclusão é a viabilidade do projecto.
The analysis of this project aims to examine whether the company should or should not proceed with the project. “O Fumeiro da Beira” is a family owned small company, that has always been attentive to the market and has verified the recent and profound changes in society regarding food products. The main being the lack of time to cook, leading customers to prefer products that are easier to prepare and faster to cook, with doses of appropriate (smaller) size and that can be preserved for a longer time. Moreover, there is an increasingly worry about the quality / safety of the food being consumed. In order to meet these new challenges, the company intends to build a warehouse of food processing that integrates: a meat cutting room, a freezing tunnel and a packaging room. This analysis focuses on studying the feasibility of this expansion project, using as investment criteria: Net Present Value (NPV), Internal Rate of Return (IRR) and payback period. The main conclusion is that the project creates value and therefore should be implemented.
Description: Mestrado em Finanças
URI: http://hdl.handle.net/10071/3368
Appears in Collections:T&D-DM - Dissertações de mestrado

Files in This Item:
acessibilidade
File Description SizeFormat 
Avaliação de Projecto de Investimento.pdf810.21 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Currículo DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.