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http://hdl.handle.net/10071/23894
Registo completo
Campo DC | Valor | Idioma |
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dc.contributor.advisor | Jalali, Marjan Sara Fonseca | - |
dc.contributor.author | Figueiredo, Joana Oliveira | - |
dc.date.accessioned | 2022-01-03T16:45:59Z | - |
dc.date.issued | 2021-11-22 | - |
dc.date.submitted | 2021-10 | - |
dc.identifier.citation | Figueiredo, J. O. (2021). How to integrate sustainability in the restaurant business: a case study of the first zero-waste Portuguese restaurant [Dissertação de mestrado, Iscte - Instituto Universitário de Lisboa]. Repositório do Iscte. http://hdl.handle.net/10071/23894 | pt-PT |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10071/23894 | - |
dc.description.abstract | Sustainability is increasingly discussed in a business world that is now also focused on the social and environmental well-being, beyond merely seeking profits. Notwithstanding, the global ecosystem is based on a linear throughput flow of materials, leading to an increase in waste, generating social, environmental, and economic problems. Although the restaurant business has a big contribution to degradation of the environment and social issues, it can also be an important voice in raising consciousness about sustainability and a powerful motivator to the adoption of sustainable practices. However, this is easier said than done. This research aimed to investigate and better understand the integration of sustainability in a restaurant, having in consideration the various stakeholders of the business and their relationships, and bearing in mind the social, environmental, and economic dimensions. The results are based on a qualitative analysis of a case study - Kitchen Dates, the first zero-waste Portuguese restaurant - and interviews were conducted with its stakeholders. The findings reveal that to successfully incorporate sustainability in a restaurant, an integrated and holistic approach is required, that considers all dimensions of sustainability, including a multi-stakeholder perspective based on human relations in every activity of the business. Theoretically, this study introduces a holistic perspective of how to incorporate sustainability in a restaurant, based on the insights of different stakeholders; and from a practical perspective, it is hoped that this dissertation can provide restaurant managers and other industry stakeholders with some guidelines and inspiration for incorporating sustainability in the restaurant business. | por |
dc.description.abstract | Cada vez mais se discute o termo Sustentabilidade nos negócios que já não procuram apenas o lucro, centrando-se também no bem-estar social e ambiental. O ecossistema global atual baseia-se num fluxo linear, aumentando o desperdício, gerando problemas sociais, ambientais e económicos. Embora a indústria da restauração contribua para a degradação do ambiente e para o desenvolvimento de problemas sociais, também pode ser uma voz importante na consciencialização em relação à Sustentabilidade. Mas, nem sempre é fácil fazê-lo. Este estudo pretende investigar a integração da sustentabilidade na área da restauração, tendo em consideração os vários intervenientes do negócio e as relações existentes entre si, não esquecendo as diferentes dimensões da Sustentabilidade: social, ambiental e económica. Os resultados baseiam-se numa análise qualitativa de um estudo de caso - Kitchen Dates, o primeiro restaurante português sem caixote do lixo - onde foram entrevistados os seus stakeholders. As respostas deste estudo revelam que, para incorporar com sucesso o tema da Sustentabilidade num restaurante, é necessária uma abordagem integrada e holística, onde todas as dimensões da Sustentabilidade sejam tidas em conta. O gestor do restaurante deve adotar uma perspetiva que tenha em consideração os seus diferentes stakeholders, tendo subjacente a importância das relações humanas em todas as atividades do negócio. Teoricamente, este estudo introduz uma perspetiva sobre como incorporar a Sustentabilidade num restaurante. A nível prático, espera-se que possa proporcionar linhas de orientação tanto aos gestores de restaurantes como a outros intervenientes da indústria, servindo também de inspiração para integrar a Sustentabilidade na área da restauração | por |
dc.language.iso | eng | por |
dc.rights | openAccess | - |
dc.subject | Covid-19 | por |
dc.subject | Sustainability | por |
dc.subject | Restaurant business | por |
dc.subject | Sustainable restaurant | por |
dc.subject | Circular economy | por |
dc.subject | Stakeholders | por |
dc.subject | Sustentabilidade -- Sustainability | por |
dc.subject | Área da restauração | por |
dc.subject | Restaurante sustentável | por |
dc.subject | Economia circular | por |
dc.title | How to integrate sustainability in the restaurant business: a case study of the first zero-waste Portuguese restaurant | por |
dc.type | masterThesis | por |
dc.peerreviewed | yes | por |
dc.identifier.tid | 202828182 | por |
dc.subject.fos | Domínio/Área Científica::Ciências Sociais::Economia e Gestão | por |
thesis.degree.name | Mestrado em Gestão de Empresas | por |
dc.date.embargo | 2022-11-22 | - |
dc.subject.jel | Q01 | - |
dc.subject.jel1 | M Business administration and business economics - Marketing - Accounting - Personnel economics | - |
dc.subject.jel1 | Q Agricultural and natural resource economics - Environmental and ecological economics | - |
Aparece nas coleções: | T&D-DM - Dissertações de mestrado |
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Ficheiro | Descrição | Tamanho | Formato | |
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