Skip navigation
User training | Reference and search service

Library catalog

EDS
b-on
More
resources
Content aggregators
Please use this identifier to cite or link to this item:

acessibilidade

http://hdl.handle.net/10071/21037
acessibilidade
Title: Golden Gate Grand Café: um aspeto da sociabilidade funchalense
Authors: Faria, Sara Beatriz Andrade
Orientador: Branco, Jorge de Freitas
Keywords: Habitus
Cafés/restaurantes
Funchal
Séculos XIX-XXI
Memória Golden Gate
Café/restaurant
19th - 20th centuries
Golden Gate memory
Issue Date: 13-Nov-2020
Citation: FARIA, Sara Beatriz Andrade - Golden Gate Grand Café: um aspeto da sociabilidade funchalense [Em linha]. Lisboa: Iscte, 2020. Dissertação de mestrado. [Consult. Dia Mês Ano] Disponível em www:<http://hdl.handle.net/10071/21037>.
Abstract: "Golden Gate Grand Café, um aspeto da sociabilidade funchalense", aborda um dos cafés/restaurantes mais afamados do Funchal, desde os finais do século XIX até ao presente. Tem sido local de encontro, convívio e de tertúlias das classes dominantes, assim como de frequência para os turistas. Procuro compreender as transformações urbanas e as formas da sociabilidade da elite insular, recorrendo a documentação de arquivo impresso e visual, à imprensa e a testemunhos orais. O primeiro capítulo resume aspetos fundamentais da história dos cafés/restaurantes como estabelecimentos de comércio e lazer, e à mudanças na sociabilidade desde o período oitocentista até à atualidade. O segundo capítulo incide sobre o Golden Gate: a) os modos de vida dos grupos dominantes funchalenses no século XIX, b) As transformações ocorridas ao longo do século XX e c) o período até à atualidade.
"Golden Gate Grand Café, um aspeto da sociabilidade funchalense", talks about one of the most famous cafés/restaurants in Funchal, from the end of XIX century until the present time. It has been a gathering and socializing place among the most dominant social classes as well as, very frequently, tourists. I intend to comprehend the urban transformations and the elite forms of sociability in the island, using printed and visual archive documentation, press and oral testimonies. The first chapter summarizes fundamental aspects of the cafés/restaurants history as a commerce and leisure establishment, and the changes in the sociability since the XIX century until the present time. The second chapter focuses about the Golden Gate: a) the ways of life of the dominant groups from Funchal in the XIX century, b) the transformations occurred during the XX century and c) the time until today.
Peer reviewed: yes
URI: http://hdl.handle.net/10071/21037
Thesis identifier: 202555623
Designation: Mestrado em Empreendedorismo e Estudos de Cultura
Appears in Collections:T&D-DM - Dissertações de mestrado

Files in This Item:
acessibilidade
File Description SizeFormat 
master_sara_andrade_faria.pdf3.99 MBAdobe PDFView/Open


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Currículo DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.