Skip navigation
User training | Reference and search service

Library catalog

EDS
b-on
More
resources
Content aggregators
Please use this identifier to cite or link to this item:

acessibilidade

http://hdl.handle.net/10071/17789
acessibilidade
Title: Conceptualização de um sistema de controlo de gestão e avaliação de desempenho para uma organização do sector vitivinícola Grupo Parras
Authors: Pereira, Joana Rita Ribeiro da Costa
Orientador: Nascimento, Generosa do
Keywords: Gestão de empresas
Controlo de gestão
Balanced Scorecard
Sistema de informação de gestão
Viticultura
Avaliação do desempenho
Trabalho de projeto
Portugal
Control management
Responsibility centers
Performance management systems
Issue Date: 12-Nov-2018
Citation: Pereira, J. R. R. da C. (2018). Conceptualização de um sistema de controlo de gestão e avaliação de desempenho para uma organização do sector vitivinícola Grupo Parras [Dissertação de mestrado, Iscte - Instituto Universitário de Lisboa]. Repositório do Iscte. http://hdl.handle.net/10071/17789
Abstract: Atualmente surge na gestão de empresas uma maior preocupação com a eficiência e rentabilidade dos recursos e investimentos. A crise económica vivida por toda a Europa, e a incerteza causada pelas políticas económicas das principais economias mundiais, tornam o Mercado cada vez mais exigente e inconstante. Cada vez mais os gestores têm necessidade de conhecer de forma detalhada e atempada todas as variáveis do negócio, quer relacionadas com proveitos, mas principalmente com gastos, para estarem aptos a tomar as melhores decisões com base em dados concretos e fiáveis. O Controlo de Gestão assume um papel fundamental nesse campo. Este projeto pretende desenvolver um sistema de controlo de gestão, composto pelo instrumento de pilotagem "Balanced Scorecard" e os instrumentos de orientação comportamental centros de responsabilidade e sistema de gestão e avaliação de desempenho para um Grupo empresarial do sector vitivinícola, o Grupo Parras. Os instrumentos propostos visam o alinhamento estratégico do negócio e das pessoas.
On nowadays we notice an increase on the concern regarding the efficiency and rentability of the resources and investments of the companies. The recent economic crisis that was felt in Europe, and the uncertain that was caused by the modern economic politics by the major world economics has made the market more demanding and less secure. More and more, the business managers have the need to know in detail and on timely fashion all the business variables information, not just the ones related to profit, but even more important, the ones related to losses. By having access to detailed and reliable data, they can then make the best business decisions. Management control takes a major role in ensuring that all data is made available to the business managers to ensure that the best decisions are taken. The aim of this project is to develop a management control system to a wine company, "Grupo Parras". It will be composed from both a Balanced Scorecard pilot system, and from the behavior instruments systems, that will be the responsibility center, and the performance management and evaluation system. These instruments have the objective of aligning individual and unit goals, with the strategy of the company.
Peer reviewed: yes
URI: http://hdl.handle.net/10071/17789
Thesis identifier: 202041689
Designation: Mestrado em Gestão de Empresas
Appears in Collections:T&D-DM - Dissertações de mestrado

Files in This Item:
acessibilidade
File Description SizeFormat 
master_joana_costa_pereira.pdf5.41 MBAdobe PDFView/Open


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Currículo DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.